Dinosauři

1.4.
2023

Dinosauři

            Na rozlehlou planinu dopadaly řeřavé paprsky. Slunce pálilo a země byla vyprahlá, jen málokde bylo možné najít trochu vody. Ohromná zvířata se stahovala do stínu k řece, která vedla po okraji pláně, ale v korytě proudil jen malý potůček, který nestačil pro tisíce obrovských, tlustých hrdel. Zaprášená těla se v zoufalém boji o vodu nelítostně přetlačovala a kdo neměl dostatek síly, skončil pod mohutnými tlapami ostatních zvířat. Krev barvila křehký pramen a zvěř hltavě sála zbytky vzácné tekutiny.

            Náhle zaplnil krajinu dunivý řev. Do žíznivců u řeky jakoby vjel elektrický proud. Blížilo se nejstrašnější nebezpečí, jaké mohlo hrozit. V šíleném chvatu se zvířata dala na útěk, šlapala po sobě navzájem a utíkala pryč, mířila do lesů i na otevřené prostranství. Krky největších jedinců sahaly až do korun stromů a jejich tlapy zašlapávaly do země keře, kamení i malé stromky.

            Tyranosaurus se rozhlédl a zavětřil. Jeho malé přední tlapy byly suché a obrovskou tlamu nelemovaly krvavé šrámy. To bylo známkou hladu. Predátor chtěl žrát a jeho patro bylo vyprahlé. Došel pomalu k říčce a snažil se napít, ale pramen zdaleka nestačil zahnat jeho žízeň. Pak se vztyčil a začal hledat kořist. Rozmačkaná těla na zemi jej neuspokojovala. Chtěl zabíjet a rvát živé maso z těla porobeného protivníka. Toužil chlemtat horkou krev přímo z tepen oběti. Zavětřil a rozběhl se k lesu. Než však stačil doběhnout mezi první stromy, zahlédl na planině skupinku menších dinosaurů, kteří utíkali co nejrychleji pryč a neodvažovali se ohlédnout. V té chvíli již tyranosaurus věděl, co bude mít dnes k obědu. Jeho silné zadní nohy se prudce rozběhly a jako namazaný stroj jej hnaly za kořistí. Netrvalo ani dvě minuty a dravcovy zuby se zaryly do hrdla nejpomalejšího z pronásledovaných triceratopsů. Vytryskla krev a zbarvila hnědavou trávu nachovým odstínem. Býložravcovo srdce ještě téměř minutu bojovalo s úbytkem krve, ale nakonec podlehlo a zastavilo se. V té chvíli již predátor hltavě polykal obrovské kusy masa, jež oderval z plece poraženého dinosaura. Na planině zavládlo ticho, přerušované jen trhavými zvuky a občasným praskáním kostí, jež se v tyranosaurově tlamě lámaly jako párátka.

*          *          *

Vytisknout nebo sdílet s přáteli a dalšími čtenáři

Pokračujte ve čtení:

123456
Předchozí příspěvek
Následující příspěvek

Novinky přímo do mailu

Chcete-li dostávat novinky a příspěvky v blogu přímo do své schránky, vložte svoji e-mailovou adresu prostřednictvím tohoto formuláře.