Na život a na smrt

1.11.
2022

Na život a na smrt

„Dámy a pánové, právě začíná závěrečné kolo nejsledovanějšího zápasu všech dob!“ křičí moderátor do mikrofonu a aréna se plní řevem diváků. V levém rohu kolbiště stojí mladík v plné síle, pohazuje dlouhou hřívou a na svou soupeřku dělá neslušná, opovržlivá gesta. Na pravé straně bitevního pole se hrbí stařena a řídké, šedivé vlasy jí zplihle visí přes ramena. A už je to tady! Duní gong, poslední kolo začíná!

„Pojďme na to!“ ječí moderátor a diváci ženou bojovníky do nerovného souboje.

„Tak kdo to bude, porazí mladý bojovník Internet svou soupeřku Literaturu? Podaří se mu ji konečně, definitivně zničit?“ komentuje závěr utkání moderátor. Dav na jeho řečnickou otázku reaguje ještě divočejším povykem.

Mladý bojovník, nezatížený věkem, se vrhá na stařenu, ale ta se kupodivu úspěšně brání. Zasazuje kostnatýma rukama svému protivníkovi ránu přímo do brady. Internet se zapotácí a funí vzteky. Pak se znovu pouští se vší vervou do souboje s Literaturou.

„To byl úder!“ jásá komentátor a diváci s nadšením sledují, jak mladý bojovník klečí na zádech staré dámy a snaží se ji zaškrtit. Literatura se vysmekává a nebývalou silou drtí Internetu klouby na rukou. Mladík křičí bolestí a opětuje výpad.

Davy šílí – krev z obou soupeřů barví zem – – souboj pokračuje – – – desáté kolo se chýlí ke konci – – – – rozhodčí počítá tu jednoho, tu druhého soupeře – – – – – kdo padne?

*             *             *

Tak co, jak by měl podle vás souboj internetových lákadel s knihami dopadnout? Má v dnešní době ještě smysl psát knihy? Není jich už dost, stejně jako vší zábavy ve virtuálním světě?

Ano, uznávám, že mě baví stavět věci do protikladů, využívat kontrastů i tam, kde se těžko hledají. Možná by spolu stará dáma Literatura a mladík Internet nemuseli bojovat. Třebas by se mohli navzájem uklonit a pomoci si tam, kde druhému dochází dech.

A snad i proto vám nabízím možnost doplnit onu lákavou vějičku neustálého klikání na nové zprávy, videa a obrázky o knihy, jejichž témata se zabývají tím, co vidím kolem sebe. Nedělám si iluze o tom, že změním svět, napravím nestřídmé konzumenty nekonečných seriálů a přivedu lidstvo k poznání, že se má zabývat mými hlubokomyslnými úvahami a přestat sledovat Netflix. Tuto roli přenechám ambicióznějším jednotlivcům a rád budu s potměšilým úsměvem sledovat jejich marné počínání.

Přesto doufám, že svým nadšením pro tvorbu nakazím alespoň někoho z vás. Není až tak důležité, kolik příznivců si získám. Tedy ne že bych pohrdl tím, kdybych nějakým zázrakem získal milióny fanoušků a dolarů na kontě. Ale to má čas, že? Zatím mi bude stačit, pokud vám svou tvorbou zpříjemním kus života. Zdaří-li se mi alespoň tento úkol, pak to stálo za to.

Vytisknout nebo sdílet s přáteli a dalšími čtenáři
Předchozí příspěvek
Následující příspěvek

Novinky přímo do mailu

Chcete-li dostávat novinky a příspěvky v blogu přímo do své schránky, vložte svoji e-mailovou adresu prostřednictvím tohoto formuláře.