A přece se hraje!

15.11.
2022

A přece se hraje!

Není na světě mnoho věcí, které by v člověku navodily větší odpor, než neustálé připomínání toho, co ví každý, kdo vychodil alespoň jednu třídu základní školy – Vánoce se blíží. Importované červenobílé postavičky se pohupují ve všech obchodních domech, sobí parohy vykukují z televizních reklam a z ampliónů nákupních center znějí zpívané informace o pohřešovaném chudém příbuzném Santy Clause, tedy Ježíškovi – dříve se jim říkalo koledy. Že jde jen o pobídku k nákupům co největšího počtu zbytečných dárků, to snad není nutno říkat. Jen velmi málo z nás by v této době chtělo slyšet další vánoční zpěvy.

Vzhledem k výše zmíněnému je mi téměř škodolibým potěšením vás pozvat na vánoční koncert souboru Svítání, jemuž mám čest býti již 25 roků uměleckým vedoucím. Jelikož shodou okolností mi bylo souzeno rovněž psát téměř veškerý repertoár kapely, mohu vás ubezpečit, že na tomto koncertě nebudeme vaše uši zatěžovat všemožnými sladce vyzpěvovanými Ježíšky. No a panáčky si můžete dát po koncertě sami, například na adventních trzích na brněnském Náměstí svobody či Zelném trhu, neboť koncert se odehraje v krásném prostředí Křišťálového sálu Staré radnice v Brně, v pátek 16. 12. v 19:00. Druhý den do práce vstávat nemusíte, tak proč nepobýt u písní, které ve vás opravdu nebudou zvyšovat hladinu averze k Vánocům. Půjde o vpravdě luxusní koncert s kapacitou do 60 osob a nebude mezi námi hradba techniky. Budeme hrát a zpívat pěkně postaru, bez všech aparátů a drátů. Vstupenky zakoupíte přes stránky Ticketportal nebo přímo na místě – nebude-li plno.

A abych vás ještě více naladil, tak vězte, že pilně cvičíme novou skladbu. Dovolil jsem si k ní tentokrát zkomponovat pouze hudbu. Text napsal jeden takřka neznámý básník před zhruba 2 500 lety, takže prověrka kvality časem je zaručena. Koneckonců, co jiného čekat od krále Šalomouna (jinak řečeného שְׁלֹמֹה) a jeho Písně písní? Chcete-li, vyslechněte si krátké počítačové demo, v němž se vám digitální jedničky a nuly pokusí klavírními zvuky předvést, jak budou znít naše hlasy, harfa i kontrabas.

Jsem kvítek šáronský

Lilie v dolinách

Jabloň mezi stromy

Jako láska mezi námi

Neodplaví lásku záplavy vod

neuhasí ji divoký proud

ten kdo se za jmění po lásce shání

sklidí jen smích a pohrdání

Polož mě na srdce své jako pečetidlo

na svoje rámě buď pečetí mou

vždyť neúprosná jako hrob

je žárlivost vášně

jako smrt silná je láska

Probuď se vánku severní

probuď se vánku jižní

Však neburcuj lásku

Nechce-li sama

A těšte se na příští příspěvek v blogu, kdy mám v plánu začít zveřejňovat jednu ze svých knih. Zkuste si tipnout, která to bude!

Vytisknout nebo sdílet s přáteli a dalšími čtenáři
Předchozí příspěvek
Následující příspěvek

Novinky přímo do mailu

Chcete-li dostávat novinky a příspěvky v blogu přímo do své schránky, vložte svoji e-mailovou adresu prostřednictvím tohoto formuláře.